Klimaat Spanje

Klimaat Spanje

Het klimaat in Spanje is niet onder één noemer te beschrijven. De eilanden en kuststroken in het oosten en zuiden van het land hebben een aangenaam mediterraan klimaat. Dit geldt ook voor de Spaanse eilanden. De kustgebieden in het noorden en noordwesten van het land kennen een zeeklimaat met relatief meer regen. Het binnenland kent een landklimaat. Deze twee laatste gebieden kennen in de winter ook koelere periodes.

Mediterraan klimaat

De meeste vakantiegangers zullen vooral naar de costa’s gaan gelegen aan de Middellandse Zee, daar waar het mediterrane klimaat overheerst. Heerlijk warme zomers zijn vrijwel gegarandeerd. Een regen of stevige onweersbui kan natuurlijk voorkomen. Overwinteren in deze gebieden is populair, omdat onder invloed van de Middellandse Zee temperaturen aangenaam blijven.

Costa Brava

De Costa Brava is de meest noordelijk aan de Middellandse Zee gelegen kuststrook van Spanje. De hoogste gemiddelde temperaturen worden aan de Costa Brava gemeten in de maanden juli en augustus. De gemiddelde maximale temperatuur komt dan op 28°C uit. ’s Nachts blijft het zwoel met gemiddeld 18°C. De zee temperatuur ligt in augustus iets boven die in juli. In juli is de temperatuur zo’n 23°C en in augustus stijgt de temperatuur naar 25°C. Aangename maanden zijn ook mei (21°C), juni (25°C), september (25°C) en oktober (21°C). In de maanden mei, september en oktober is de neerslag kans wel groter dan in de zomermaanden.

Costa Blanca

Meer naar het zuiden toe lopen de gemiddelde temperaturen verder op. Aan de eveneens aan de oostkust gelegen Costa Blanca wordt het in augustus gemiddeld 31°C. Zeewatertemperaturen zijn aan de Costa Blanca vergelijkbaar met die aan de Costa Brava.

Costa del Sol

De temperatuur in de aan de zuidkust gelegen Costa del Sol loopt in juli op tot gemiddeld 30°C. Wel kan daarbij de Terral opsteken. Deze föhnwind kan de temperaturen tot 40 graden of hoger laten stijgen. Regen komt vooral in juli nauwelijks voor. De zeewater temperatuur aan de Costa del Sol is juist wat lager dan aan de Costa Blanca en Costa Brava en ligt in de zomer rond de 22°C.